بازرسی جوش از اقدامات ضروری جهت اجرا شدن کلیه مراحل جوشکاری طبق استانداردها و دستورالعمل های مشخص می باشد بازرسی جوش باید در تمامی مراحل قبل از شروع فرآیند جوشکاری، حین فرایند جوشکاری و بعد از اتمام فرایند جوشکاری توسط بازرس جوش تحلل و بررسی شود تا از عیوب جوش جلوگیری شود. علت اصلی بازرسی جوش تضمین کیفیت جوش بر اساس معیارهای اندازه گیری خواص جوش می باشد. با یک بازرسی جوش دقیق می تواند از بروز عیوب معمول در جوش که از ناپیوستگی مواد در طی فرایند جوش به جود می آید جلوگیری کند.
اتصالات جوش داده شده در اسکلت و سازه های دیگر مانند پل، مخازن تحت فشار و دستگاههای صنعتی در طول بهره وری خود باید قابلیت تحمل تنش های ساده و مرکبی را که به صورت استاتیکی یا داینامیکی به آنها وارد می شود را داشته باشند و طراحی و محاسبات جوش در آنها بسته به شرایط کارکرد آنها باید دارای استاندارد های لازم باشد و بازرسی جوش با روش های متعدد مشخص می کند که جوش تا چه اندازه سالم و با کیفیت است. تنها استفاده بازرسی جوش چشمی (Vt) در موارد کافی نبوده و باید آزمایشات و تست غیر مخرب دیگری روی جوشکاری انجام شود تا صحت آن به دقت مشخص شود.
در واقع بازرسی جوش و کنترل دقیق باعث می شود یافتن عیوب جوش به پایان کار موکول نشود و در تمامی مراحل ساخت و اجرا از خراب شدن جوش جلوگیری شود.
ویژگی های یک بازرس جوش
۱-آشنایی کامل با نقشه های مهندسی و درک آنها
۲-دانستن تعاریف بین المللی، علائم جوشکاری و کد های استانداردها
۳- اطلاع کافی از فرآیند های جوش کاری
۴-آشنا به روش آزمون در استاندارد
۵-توانایی آزمایش تایید صلاحیت جوشکاری
۶- اطلاع کافی از متالورژی جوش و تجزیه و تحلیل مسائل مهندس جوش
۷-داشتن تجربه در جوش، شناختن عیوب جوش، یا روش های پیشگیری ویا رفع آن
۸-تهیه و ثبت گزارشات کنترل کیفیت در تمامی مراحل بازرسی جوش
۹-حضور در تمامی مراحل ساخت پروژه
بازرسی جوش قبل از جوشکاری
بازرسی قبل از جوش کاری باعث می شود مقدمات کار فراهم باشد تا حدالامکان از بروز عیوب جوش جلوگیری شود. این اولین مرحله در بازرسی جوش می باشد که با کنترل کیفیت قطعات متصل شده و درزهای آماده جوشکاری، بازرسی محل های جوش و سطوح مجاور آن، اطمینان از تمیزی سطح و عدم آلودگی، بازرسی ترتیب و توالی جوشکاری، بازرسی مواد مصرفی و شرایط مطلوب و گرم و خشک کردن الکترودهای روپوش قلیایی طبق دستورات مصوبه در بازرسی جوش و بسیاری از موارد دیگر همراه می باشد.
از کارهایی که یک بازرس جوش در بازرسی جوش انجام می دهد می توان به بازرسی چشمی عیوب جوش: ترک ها چه در جوش چه در فلز مبنا، بریدگی، سوختگی، تقعر یا تحدب – بازرسی تغییر شکل های ناشی از جوش کاری: انقباض موضعی، خیز، خم، تابیدگی، چرخش، کمانش- بازرسی ابعا جوش و قطعه جوشکاری شده – بازرسی تنش زدایی و سختیی پس از تنش زدایی – تست های غیر مخرب : پرتو نگاری، امواج فراصوتی، عیب یابی ذره مغناطیسی، مایع نافذ، جریان گردابی – ارزیابی کیفیت جوش – پذیرش جوش و صدور گواهینامه و همچنین تهیه گزارش اشاره کرد. وظایف بازرسی جوش در بازرسی جوش قبل از انجام کار به شرح زیر است:
-
اطلاع از کیفیت مورد نظر کار و شرایط بهره برداری از قطعات
-
مطالعه دقیق نقشه ها و مشخصات فنی
-
انتخاب استانداردهای اجرایی
-
انتخاب و ارزیابی روش جوشکاری
-
انتخاب و بازرسی مصالح و مواد مصرفی
-
طرح و تنظیم نحوه اجرای جوشکاری
-
بررسی تجهیزات جوشکاری
-
آزمون جوشکار و اپراتور
بازرسی جوش حین انجام جوشکاری
جهت اجرای صحیح عملیات جوشکاری و استفاده از مواد و مصالح مصرفی درست و جلوگیری از تخلف در بازرسی جوش حضور دائم بازرسی جوش در محل اجرای جوشکاری سازه ضروری می باشد که آن نیز شامل مراحل زیر است:
-
بازرسی قطعاتی که بهم متصل شده و درز هایی که آماده جوشکاری هستند
-
بازرسی محل های جوش و سطوح مجاور به منظور اطمینان از تمیزی و عدم آلودگی با موادی که اثرات زیان بخش بر جوش دارند
-
بازرسی سطوح برشکاری شده با شعله یا شیار زده شده از نظر پوسته، ترک و غیره
-
بازرسی ترتیب و توالی جوشکاری، استفاده از قیدها و گیره ها و سایر تمهیدات به منظور کنترل پیچیدگی ناشی از جوشکاری
-
بازرسی مواد مصرفی جوشکاری از نظر دارا بودن شرایط مطلوب و گرم و خشک کردن الکترودهای رو پوش دار طبق استاندارد ها
-
بررسی وضعیت جوشکاران و اپراتور های جوشکاری از نظر داشتن مهارت
-
بازرسی پیش گرم کردن و حفظ درجه حرارت بین پاسی در صورت لزوم
-
كنترل مواد مصرفي جوش ويژه
-
كنترل گاز شامل( نوع، جريان و يا فشار گاز)
-
كنترل وضيعت هاي جوشكاري پاس ريشه، دوم و تمامي پاسهاي بعد و تميز كاري بين پاسي
-
كنترل حداقل و حداكثر دماي بين پاسي
-
مطابقت با ساير متغيرهاي تاًييد شده روش جوشكاري
بازرسی جوش بعد از اتمام فرآیند جوشکاری
-
بازرسی های مخرب ( تست مخرب جوش)
-
بازرسی چشمی برای یافتن عیوب احتمالی جوش مانند ترکهای سطحی (چه در جوش و چه در فلز مبنا)، سوختگی، تقعر یا تحدب زیاد نیمرخ جوش، نامساوی بودن ساقها، موجدار بودن، گره قطع و وصل قوس
-
ارزیابی خواص و کیفیت اتصال جوش
-
کنترل تنش زدایی
-
بازرسی های غیر مخرب (تست غیر مخذب جوش)
-
ارزیابی مناسب بودن سازه جوش داده شده برای هدف تعیین شده
مهندسین جوش و بازرسان جوش شرکت مهندسین مشاور و بازرسی لیان راگ با سالها تجربه مفید کاری در این حوزه انواع تست غیر مخرب جوش، بازرسی جوش ut، بازرسی جوش mt، بازرسی جوش pt ، بازرسی جوش rt و تست مخرب، تست جوش را با کیفیت بالا و در سطح جهانی انجام داده و به همین دلیل شرکت کادری مجرب در زمینه بازرسی جوش می باشد.